ЯКОГО ВИ КОЛЬОРУ?



Автор теоріі спиральноі динаміки Клер Вільям Грейвз(1914-1986) сформулював дивну модель системи людських цінностей. Відомий американський психолог після тривалого дослідження відзначив,  що більшість людей в своєму розвитку проходять через певні стадії, причому деякі проходять далі, а деякі «застряють».Ці стадіі уявляють собою спираль, яка умовно передає  сходження за ієрархією цінностей: від нижчих (виживання) до вищих (глобальна свідомість).
Учні К.Грейвза додали кожному оберту спиралі кольору, і ось світ має різнобарвну модель, яка застосовується науковцями, політиками, педагогами, менед-жерами,бізнесменами і передає етапи розвитку як людства,так і організаціі, а також окремоі особистості. Динамічна спираль К.Грейвза є дуже популярною у сучасному менеджменті: мовайде про те, що змінювати
( розвивати) організацію можна тільки на основі зміни цінностей. Зараз є дуже популярною ідея " бірюзовоі" організаціі. Звичайно, теорія спиральноі динаміки К.Грейвза не є бездоганною, але вона демонструє прагнення до ідеалу як в розвитку людства,так і в розвитку окремоі організаціі та окремоі людини. Крім того, вона яскрава,красива та цікава.Умовно за кольорами закріплено певні цінності: бєжевий (найнижчий) -виживання; фіолетовий-крівна єдність; червоний-сила, боротьба; синій-правила, закон; помаранчевий- можливості, успіх; зелений - гармонія, мир, злагода, взаємодопомога; жовтий-системність, дослідження, відкриття; бірюзовий -глобальне мислення, відмова від ієрархічної моделі управління, самоуправління, проектне управління. Визначитися із кольором своєї організації та зі своїм особисто можна за допомогою тестів он-лайн. 




/

Немає коментарів:

Дописати коментар