Заміський клуб,команда чи казарма?

Джерело влади знаходиться не в людях, що її мають чи віддають накази, а у прийнятті чи неприйнятті влади підлеглими.
Ч. Барнард

Вчора почула від одного з керівників шкіл досить грамотну  характеристику стилів управління ( авторитарний, демократичний, ліберальний).  При цьому кращим колега вважає авторитарний стиль. Що сказати з цього приводу? По- перше, вже існують більш гнучкі  теорії стилів управління (теорія раціонального управління Т.Коно,теорія співучасницького управління, ймовірнісна модель управлінської ефективності, теорія ситуаційного лідерства та інші).По друге, у центрі новоі  філософіі  менеджменту перебувають  згода і взаєморозуміння між керівником та підлеглим, а не відносини панування і підпорядкування.
Матриця  стилів управління американських  дослідників Р. Блейка і Д.Моутона вимірює управлінську діяльність за двома векторами: зосередженість   на виробництві  та турбота про людину (увага до людини).
            Зосередженність на виробництві -це відношення керівника до широкого кола питань, що стосуються ефективності прийнятих рішень, добору кадрів, організації людей і процесу праці,обсягу і якості продукції, що випускається і т. д.
            Турбота про людей має на увазі забезпечення особистої участі працівників у процесі досягнення цілей, підтрімку їх самоповаги, розвиток відповідальності, збереження хороших умов праці та сприятливих міжособістісних відносин.
            Високі показники по обох параметрах є результатом ефективного управління,але це є можливим тільки  в ідеалі.Всього ж автори матриці виділяють 5 основних стилів управління.
Адресую всіх бажаючих до  матриці Р.Блейка і Д.Моутона: це не тільки значно поширить ваші уявлення про стилі.управління, а й надасть особливу можливість оцінити свою позицію та визначити напрямки руху у бік удосконалення власного стилю управління.
Пройти тест за посиланням (відповіді не збираються):https://docs.google.com/document/d/1KZXwCAM62ygB6gR4i5Uw9NtveBzs6JdU-Qw7Cfpp0bM/edit?usp=sharing






Немає коментарів:

Дописати коментар